Polsat Boxing Night: Słodkie placki dają siłę Tomaszowi Adamkowi

2016-03-10 8:27

Przed pojedynkiem z Ericem Moliną (34 l., 24-3, 18 k.o.) na krakowskiej gali Polsat Boxing Night (2 kwietnia) Tomasz Adamek (40 l., 50-4, 30 k.o.) dba o każdy szczegół. "Góral" trenuje w malowniczej Osadzie Śnieżka położonej w Łomnicy koło Karpacza, a jednym z jego sekretów są przygotowane według specjalnej receptury... placki, które codziennie je na śniadanie.

Adamek do pierwszego posiłku siada punktualnie o godz. 8.30. - Te placki to przepis mojej mamy, a po takim śniadaniu mam energię na cały dzień. A bez niej ani rusz, bo Jakub Chycki jeszcze dołożył mi ćwiczeń i trenuję trzy razy dziennie - mówi z uśmiechem pięściarz.

O zbilansowaną dietę Adamka dba Chycki, a posiłki przygotowuje szef kuchni w Osadzie Śnieżka - Piotr Soboń. - Placki składają się z kaszy jaglanej, twarogu i mieszanki ziół. Potem Tomek polewa je miodem, posypuje świeżymi owocami lub orzechami. Nie jest to skomplikowany przepis, a kasza jaglana to idealny składnik posiłków sportowca. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Pasuje na śniadanie, bo jest lekkostrawna, ponadto nie zawiera glutenu - mówi Soboń, choć innych sekretów kuchni nie chce zdradzać.

Zobacz: Tomasz Adamek przed Polsat Boxing Night: To będzie góralska bitka

- Mogę powiedzieć tylko, że Tomek je siedem posiłków dziennie i są one przygotowywane według zaleceń doktora Chyckiego. Wszystkie podajemy regularnie, bez żadnych opóźnień, Tomek też punktualnie stawia się w restauracji, bo wszystko musi jeść w określonym czasie - podsumowuje szef kuchni.

Oprócz walki Adamka z Moliną kibice zobaczą na Polsat Boxing Night m.in. hit polskiej wagi ciężkiej - starcie Andrzeja Wawrzyka z Marcinem Rekowskim oraz pojedynki Michała Cieślaka z Francisco Palaciosem oraz Mateusza Masternaka z Erikiem Fieldsem.

Najnowsze