O rosole Anny Lewandowskiej mogliśmy przeczytać na jej blogu - healthy plan by Ann, gdzie trenerka nie raz zdradzała swoje kulinarne sekrety.
Aby zrobić rosół Anny Lewandowskiej, należy kupić następujące składniki: tymianek, pół kilo dobrej jakości mięsa (może być wołowina, cielęcina, dziczyzna), ocet jabłkowy niepasteryzowany, kminek, trzy marchewki, pietruszkę, cebulę, seler naciowy, czosnek, imbir, pieprz cayenne, listek laurowy, cztery ziela angielskie, sól, pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta oraz....tajemniczy składnik.
Tajemniczym składnikiem rosołu Anny Lewandowskiej jest nic innego, jak kurkuma. Ta egzotyczna przyprawa doda jedzeniu ciekawego aromatu, a także posiada zdrowotne właściwości
Kurkuma to substancja, która nie tylko smakuje dobrze, ale charakteryzuje się bardzo zdrowotnymi właściwościami, zawiera ona polifenol, który pomaga w dobrej pracy mózgu, a zdaniem naukowców, ma także działanie pomagające walczyć z nowotworami.
Aby ugotować rosół Anny Lewandowskiej, należy zagotować 3 litry wody i co minutę gotowania dodawać tam jeden z następujących składników: 1/2 łyżeczki tymianku, ¼ łyżeczki kurkumy, około ½ kg dobrego mięsa (wołowina, cielęcina, dziczyzna), 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego i 1/2 łyżeczki kminku
Aby rosół wyszedł, należy zostawić go na gotowanie przez półtorej godziny, a potem dodać do niego resztę składników.
Po upływie tego czasu dodajemy co minutę każdy z następujących składników: 3 średnie marchewki,1 pietruszkę, 1 dużą cebulę, seler naciowy (jedna łodyga), 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki imbiru,, szczyptę pieprzu cayenne, 1 listek laurowy, 4 ziela angielskie, sól do smaku, pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta
Po dodaniu tych składników całość wywaru gotujemy przez kolejne 90 minut. Należy pamiętać, aby garnek był ustawiony na małym ogniu.
Po tym czasie rosół powinien być gotowy do podania. Należy tylko uprzednio wyjąć z jego mięso oraz jarzyny.
- Każdy przemęczony lub osłabiony człowiek zasługuje na taki rosół!- pisze trenerka na swoim blogu.