Stoch upadł i się poturbował

i

Autor: Grzegorz Momot Pechowe lądowanie naszego mistrza

Soczi 2014. Nieprzyjazny olimpijski śnieg? Dlaczego sportowcy tak często upadają?

2014-02-18 16:38

Upadają narciarscy biegacze, skoczkowie, alpejczycy, upadają snowboardziści. Przypadek czy zjawisko nieuniknione w regionie o dominującym klimacie subtropikalnym? Czy śnieg na arenach Krasnej Polany musi być miękki i „cukrowaty”?

- Są nowe technologie, które pozwalają wyprodukować duże ilości śniegu i utrzymać go w temperaturze plus 20 stopni i wyższej. Wykorzystują one gazy kriogeniczne, zwłaszcza ciekły azot, który w postaci skroplonej ma temperaturę minus 196 stopni – wyjaśnia inż. Janusz Paździora (45 l.), który zajmuje się technologiami z wykorzystaniem ciekłego azotu w firmie Air Products.

Zobacz koniecznie: Kamil Stoch może stracić medale? To niewiarygodne, ale możliwe!

Co więcej - technologie pozwalają na „produkcję” śniegu szybko i obficie.

- Potrzebne są woda, sprężone powietrze i ciekły azot, a niepotrzebna jest ujemna temperatura, czyli  inaczej niż w przypadku armatek śnieżnych. Woda zostaje przepuszczona przez system dysz, w tunelach podobnych do szklarniowych – opowiada specjalista z Air Products. - Można tak wyprodukować od 20 do 100 metrów sześciennych sztucznego śniegu na godzinę. Mało tego, można zapanować nad gęstością, twardością  i temperaturą tego śniegu. Jest on bardzo podobny  do naturalnego, a nawet lepszy, bo dzięki mniejszym kryształkom ilość „śniegu w śniegu” jest bardziej skoncentrowana.

Przeczytaj także: Martin Fourcade tylko ze srebrem, Bjoerndalen bez medalu!

A zatem można. Firma pokazała możliwości nowych technologii choćby podczas konkursów lotów narciarskich w Harrachovie w Czechach w 2011 roku. Gospodarze igrzysk nie podążyli jednak z duchem nowych czasów. Z wielką szkodą dla zawodników.

Nasi Partnerzy polecają

Najnowsze