SKANDALICZNA decyzja sędziego! Podyktował rzut karny za zagranie... twarzą [WIDEO]

2019-10-24 21:55 MD
Roma - Borussia
Autor: Twitter Roma - Borussia

Skandalem zakończył się mecz grupy J Ligi Europy pomiędzy AS Roma a Borussią Moenchengladbach. Włosi długo prowadzili 1:0 i już witali się ze zwycięstwem, gdy w doliczonym czasie gry sędzia podyktował dla Niemców rzut karny. Problem w tym, że "jedenastka" nie miała prawa zostać odgwizdana - defensor rzymian, Chris Smalling, dostał w tej sytuacji piłką prosto w twarz. Nie było mowy o ręce.

Długo wydawało się, że starcie w Wiecznym Mieście nie przyniesie w zasadzie żadnych emocji. Nie dość, że obie drużyny nie potrafiły pokazać ciekawego futbolu, to dodatkowo spotkanie toczyło się w ogromnej ulewie. To wszystko sprawiło, że oglądając potyczkę Włochów z Niemcami prędzej można było zasnąć niż zerwać się będąc świadkiem wielkich emocji.

I gdy wydawało się, że nic tego nie zmieni, niespodziewane emocje zapewnił szkocki arbiter William Collum. W jednej z akcji piłka trafiła defensora Romy, Chrisa Smallinga, prosto w twarz. Mimo to arbiter zdecydował się rzut karny, który w bolesny dla gospodarzy sposób wypaczył wynik spotkania decydując o podziale punktów. O "jedenastce" nie mogło być mowy...

W wymowny sposób rzymianie odnieśli się też do tego na Twitterze, pisząc wprost, że piłka trafiła Smallina w twarz.

W Lidze Europy - w przeciwieństwie do Ligi Mistrzów - nie funkcjonuje system VAR. Arbiter nie mógł zatem zweryfikować swojej pomyłki za pomocą powtórki wideo.

Najnowsze