EURO 2012. KUCHARZ REPREZENTACJI Tomasz Leśniak: Piłkarze rezygnują z LODÓW, ale na BABKI mogą sobie pozwolić

2012-05-25 20:15

Tomasz Leśniak, kucharz reprezentacji Polski, do EURO przygotowuje się równie intensywnie jak zawodnicy. Człowiek dbający o podniebienia kadrowiczów opowiedział nam o kadrze od kuchni.

"Super Express": - Podaje pan do posiłków piwo lub wino?

Tomasz Leśniak: - Nie, nie ma takiej możliwości. Nie serwuję też żadnych napojów energetycznych, jest przede wszystkim woda mineralna i soki ze świeżo wyciskanych owoców, najlepiej pomarańczy lub grejpfrutów. A kawa? Tak, piłkarz może wypić kawę, ale w naszej kadrze za dużo jej się nie pije...

- Są mięsa, których piłkarze nie powinni jeść?

- Zdecydowanie wieprzowina. W naszym menu nie ma jej w żadnej postaci. Raczej cielęcina, kurczak, wołowina... Staram się też oferować dużo ryb. I właśnie na tym przykładzie widzę, jak zmienia się nasza kadra. Gdy zaczynałem współpracę sześć lat temu, chętnych na ryby zbyt wielu nie było. A teraz jest na nie duży popyt. Oczywiście, bez ości. Nie chciałbym zasłynąć jako ten, przez którego piłkarz się zadławił (śmiech).

- A jakie konkretnie te ryby?

- Najlepiej oceaniczne. Sola, piotrosz, halibut, dorada...

- Jeśli chodzi o owoce, to...

- ...banany, jabłka, ananasy. Zwłaszcza ananas jest ważny, bo pomaga "odkwaszać" organizm i jest stosowany w różnych dietach. Unikamy natomiast winogron i czereśni.

- Piłkarze mogą jeść słodycze?

- Tak, ale zazwyczaj suche ciasta, jak babka piaskowa, keks czy jabłecznik. Robione na jogurcie, cukrze trzcinowym czy miodzie.

- Lody?

- Nie, ale mamy deser, który w kadrze cieszy się dużą popularnością. To taki pudding ryżowy, czyli ryż gotowany na mleku i wanilii z sosem truskawkowym.

- Co polski piłkarz je w dniu meczu?

- Często delikatny rosół z kurczaka, do tego gotowana pierś, ryby oraz makaron lub ryż z sosem pomidorowym.

- A po meczu? Wtedy jest już z reguły bardzo późno, a podobno nie je się na noc...

- Piłkarze nie chodzą spać głodni. Po meczu przygotowujemy im lekki posiłek.

Menu polskich piłkarzy

Ryby: sola, piotrosz, halibut, dorada

Owoce: banany, jabłka, ananasy, truskawki, maliny

Słodycze: babka piaskowa, keks, jabłecznik, pudding ryżowy gotowany na mleku i wanilii z sosem truskawkowym

Mięso: drób, cielęcina, wołowina

Soki: ze świeżych pomarańczy, grejpfrutów, jabłek

Warzywa: brokuł, kalafior, marchewka, szparagi, zielona pietruszka, pomidory

Owoce morza: raz na jakiś czas krewetki

Inne: kasza, płatki, musli, owsianka, jajka

Najnowsze