"Super Express": - Podaje pan do posiłków piwo lub wino?
Tomasz Leśniak: - Nie, nie ma takiej możliwości. Nie serwuję też żadnych napojów energetycznych, jest przede wszystkim woda mineralna i soki ze świeżo wyciskanych owoców, najlepiej pomarańczy lub grejpfrutów. A kawa? Tak, piłkarz może wypić kawę, ale w naszej kadrze za dużo jej się nie pije...
- Są mięsa, których piłkarze nie powinni jeść?
- Zdecydowanie wieprzowina. W naszym menu nie ma jej w żadnej postaci. Raczej cielęcina, kurczak, wołowina... Staram się też oferować dużo ryb. I właśnie na tym przykładzie widzę, jak zmienia się nasza kadra. Gdy zaczynałem współpracę sześć lat temu, chętnych na ryby zbyt wielu nie było. A teraz jest na nie duży popyt. Oczywiście, bez ości. Nie chciałbym zasłynąć jako ten, przez którego piłkarz się zadławił (śmiech).
- A jakie konkretnie te ryby?
- Najlepiej oceaniczne. Sola, piotrosz, halibut, dorada...
- Jeśli chodzi o owoce, to...
- ...banany, jabłka, ananasy. Zwłaszcza ananas jest ważny, bo pomaga "odkwaszać" organizm i jest stosowany w różnych dietach. Unikamy natomiast winogron i czereśni.
- Piłkarze mogą jeść słodycze?
- Tak, ale zazwyczaj suche ciasta, jak babka piaskowa, keks czy jabłecznik. Robione na jogurcie, cukrze trzcinowym czy miodzie.
- Lody?
- Nie, ale mamy deser, który w kadrze cieszy się dużą popularnością. To taki pudding ryżowy, czyli ryż gotowany na mleku i wanilii z sosem truskawkowym.
- Co polski piłkarz je w dniu meczu?
- Często delikatny rosół z kurczaka, do tego gotowana pierś, ryby oraz makaron lub ryż z sosem pomidorowym.
- A po meczu? Wtedy jest już z reguły bardzo późno, a podobno nie je się na noc...
- Piłkarze nie chodzą spać głodni. Po meczu przygotowujemy im lekki posiłek.
Menu polskich piłkarzy
Ryby: sola, piotrosz, halibut, dorada
Owoce: banany, jabłka, ananasy, truskawki, maliny
Słodycze: babka piaskowa, keks, jabłecznik, pudding ryżowy gotowany na mleku i wanilii z sosem truskawkowym
Mięso: drób, cielęcina, wołowina
Soki: ze świeżych pomarańczy, grejpfrutów, jabłek
Warzywa: brokuł, kalafior, marchewka, szparagi, zielona pietruszka, pomidory
Owoce morza: raz na jakiś czas krewetki
Inne: kasza, płatki, musli, owsianka, jajka