- Uwielbiam gotować, a nauczyłem się od rodziców. Mama jest z zawodu kucharką, a tata też świetnie gotuje - zdradza "Super Expressowi" Giba. O gotowaniu mówi z nie mniejszą pasję jak o siatkówce. - Mogę przyrządzić praktycznie wszystko: rybę, kurczaka, wołowinę, makarony ale też zupy, jak choćby barszcz. To ja jestem kucharzem w domu - zaznacza, patrząc na swoją uroczą żonę, Marię Luizę.
O polskiej kuchni wyraża się z uznaniem.
- Lubię żurek i pierogi z różnego rodzaju farszem. To są potrawy które jem najczęściej, gdy jestem w Polsce - zdradza.
Gwiazdor nie spodziewał się jednak, co spotka go w restauracji Brasileirinho w Szczecinie, prowadzonej przez jego rodaczkę, która wyszła za mąż za Polaka.
- Takiego przyrządzonego churrasco misto nie jadłem w żadnej restauracji na świecie, poza moim krajem. A przez całą karierę odwiedzałem brazylijskie restauracje od Barcelony po Tokio - zachwycał się Giba zaraz po skonsumowaniu dania głównego na kolacji wydanej przez firmy Bio-Gen i PROCAM Polska, których jest ambasadorem.
Przy okazji dał próbkę umiejętności i wyczucia smaku prawdziwego kucharza, przyrządzając na... talerzu reportera "Super Expressu" dodatek złożony z sosu vinegrette i farofy (mąka z manioki), idealnie pasujcy do churrasco.
Gdy na sali pojawił się brazylijski szef kuchni szczecińskiej restauracji Celso, Giba nie szczędził mu pochwał. Po kilkuminutowej rozmowie siatkarz chwycił za smartfon i za pomocą jednego z komunikatorów przedstawił zdolnego kucharza tysiącom swoich znajomych, również w Brazylii.
- Czy myślałem o otwarciu własnej restauracji? Nie, spełniam się w roli kucharza gotując w domu - wyjaśnił Giba. - Również moje obecne obowiązki nie pozwoliłby mi na prowadzenie biznesu.
Jako ambasador wspomnianych firm Giba odwiedza dziesiątki miejscowości w Polsce promując zdrowy styl życia i odżywiania, głównie przez spotkania w szkołach z młodzieżą. Wyliczył, że przez niespełna rok przemierzył już dystans 50 tys. km w naszym kraju. Obecnie mieszka w Warszawie i nie wyklucza pozostania w Polsce aż do 2024 roku.
Co to jest churrasco misto ?
Picanha, kiełbasa, kurczak bez kości z bekonem i wolno gotowane żeberka wieprzowe, podawane z ryżem basmanti, czarną fasolą z bekonem, farofą, frytkami z manioku i sosem (brazylijski sos vinegrette i ziołowy sos chimichurri).