CLOUT MMA: Lexy Chaplin i Sławomir Peszko

Autor: materiały prasowe CLOUT MMA: Lexy Chaplin i Sławomir Peszko

Clout MMA reaguje

MSWiA zablokuje Clout MMA tak jak High League? Pojawiają się wątpliwości, chodzi o pieniądze. Jest reakcja Peszki

2023-07-08 16:25

Na portalu Salon24.pl pojawiły się informacje, że nowo powstała organizacja freak-fightowa Clout MMA może mieć spore problemy jeszcze przed pierwszą galą, która została zaplanowana na 5 sierpnia na Torwarze. Zdaniem serwisu znalazła się ona pod lupą MSWiA, które wcześniej zamroziło środki i w tym samym praktycznie uśmierciło federację High League. Clout MMA przesłało oświadczenie, w którym zapewnia, że organizacja działa zgodnie z prawem.

Nagłe zamrożenie środków organizacji High League wywołało spore poruszenie w świecie freak-fightów. MSWiA zdecydowało się na taki ruch twierdząc, że organizacja ma powiązania z Ramzanem Kadyrowem, który wspiera Rosję w wojnie przeciwko Ukrainie. Bardzo szybko lukę w środowisku próbuje wykorzystać nowa organizacja – Clout MMA – której twarzami zostali były reprezentant Polski w piłce nożnej Sławomir Peszko oraz Lexy Chaplin, była zawodniczka High League. Nie zabrakło więc sugestii, że Clout MMA jest powiązane z High League. Teraz natomiast, jak twierdzi portal Salon24.pl, nowa organizacja również znalazła się na celowniku MSWiA.

Clout MMA będzie miało problemy? Sensacyjne doniesienia

Portal Salon24.pl twierdzi, że w przyszłym tygodniu ma dojść do spotkania przedstawicieli Ministerstw: Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Sportu i Turystyki. – W przyszłym tygodniu w resorcie spraw wewnętrznych mają spotkać się przedstawiciele z ministerstw spraw wewnętrznych i sportu, żeby omówić ewentualne związki organizacji z Czeczenami – czytamy w serwisie, który twierdzi, że potwierdził te informacje nieoficjalnie w obu resortach. W tekście zasugerowano też, że organizacja jest w stanie płacić niebotyczne pieniądze zawodnikom, których sprowadza – takim jak były reprezentant Polski w siatkówkę Zbigniew Bartman czy zawodnik z przeszłością w UFC i KSW, Jay Silva. – Nowa spółka NO LIMIT ma kapitał zakładowy w wysokości 50 tys. zł, a proponując swoim potencjalnym nowym zawodnikom, jak byli piłkarze czy siatkarze z przeszłością w reprezentacji Polski, jest w stanie operować kwotami na poziomie kilku milionów złotych a nawet kilkunastu za kilka walk i promocję federacji – napisano na Salon24.pl. Na oświadczenie Clout MMA nie trzeba było czekać.

Clout MMA zapewnia, że działa w pełni legalnie

Niedawno powstała organizacja wysłała do redakcji „Super Expressu” oświadczenie, w którym odpowiada na doniesienia portalu Salon24.pl. Prezentujemy je w pełni poniżej.

Oświadczenie organizacji CLOUT MMA:

"Przygotowania do gali CLOUT MMA 1 przebiegają zgodnie z planem i skupiamy się na wydarzeniu, które odbędzie się 5 sierpnia w hali COS Torwar w Warszawie. W odniesieniu do treści artykułu opublikowanego w serwisie Salon24.pl stanowczo podkreślamy, że jako spółka, wraz z jej wspólnikami i wszelkimi pracownikami czy podwykonawcami, oraz jako organizacja sportów walki potępiamy wojnę wywołaną przez Rosję na terytorium Ukrainy.

Ponadto informacje pojawiające się w przytoczonym artykule dotyczące m.in. wynagrodzeń zawodników nie mają żadnego przełożenia na rzeczywistość. Nadmienić należy, że wszelkie środki finansowe, którymi dysponuje spółka, pochodzą z legalnego źródła i są zarządzane z godnie polskim prawem.

Jako organizacja CLOUT MMA działamy zgodnie z prawem i nie mamy niczego do ukrycia. Wszelkie nasze działania pozostają transparentne. Jednocześnie zamierzamy walczyć z próbami nieuzasadnionego oczerniania nas i pomawiania."

Andrzej Fonfara szczerze o walce z Marcinem Najmanem. Zarobi jak za walkę o tytuł mistrza świata