Mateusz Borek

Autor: TOMASZ RADZIK SE / EAST NEWS Mateusz Borek

Mateusz Borek przekazał ważne oświadczenie. To koniec współpracy! Podjął trudną decyzję

2022-03-15 12:48

Ogromne kontrowersje pojawiły się wokół projektu walk na gołe pięści GROMDA. Zwiastun piątkowego wydarzenia wywołał burzę w internecie i mocne oskarżenia pod adresem dziennikarza Mateusz Borka. Ten we wtorek poinformował o rozstaniu z galą GROMDA. To koniec dwuletniej współpracy.

Mateusz Borek jest jednym z najbardziej lubianych komentatorów. Współpracuje przy wielu różnych projektach, a jednym z najbardziej charakterystycznych i wyrazistych z nich była GROMDA. Walki na gołe pięści od początku wzbudzały kontrowersje - nie tylko brutalnością i krwawymi pojedynkami. Emocje wzbudzały także ostre trailery, w których nie szczędzono nagości i przekleństw.

NIE PRZEGAP! Ciężki nokaut na gali GROMDA 7! Potężny cios, lekarze musieli interweniować

Po zwiastunie ósmej gali w sieci doszło do dużego zamieszania. Za koncepcję stosowaną od początku istnienia GROMDY szeroko atakowano właśnie Mateusza Borka. Organizacja poinformowała o rozstaniu w obszernym oświadczeniu opublikowanym w mediach społecznościowych. - Dziękuję Mariuszowi Grabowskiemu za blisko 2 lata współpracy w tym projekcie. Pracujemy razem dalej w boksie. Ale w tej sprawie taka jest moja decyzja - napisał na Twitterze.

Mateusz Borek grzmi na sędziów po gali MB Boxing Night 11

Oświadczenie organizacji GROMDA ws. Mateusza Borka:

Niniejsze oświadczenie jest publikowane w związku z prowadzoną w przestrzeni medialnej dyskusją na temat charakteru opublikowanego przez nas materiału wideo - trailera promującego najbliższą galę GROMDA 8 oraz udziału w tej produkcji Mateusza Borka.

W związku z burzliwym odbiorem przez część osób, wyprodukowanego przez nas materiału wideo, chielibyśmy kategorycznie zaznaczyć, że nie miał on na celu nikogo obrazić.

Nie można zapominać, że materiały promocyjne tego rodzaju wydarzeń z założenia posługują się określoną formą i przekazem. Wszystkie sceny czy kwestie wypowiadane przez osoby biorące udział w trailerze są oczywiście fikcją i stanowią wyłączenie wyraz realizacji zaplanowanego scenariusza. Z założenia twórców mocny przekaz oraz przerysowany charakter materiału przedstawia specyficzny męski świat i panujące w nim zasady.

Jednak z uwagi na to, że udział Mateusza Borka wywołał w pewnych środowiskach negatywne komentarze i szereg pomówień w stosunku do jego osoby, informujemy, że Mateusz Borek zdecydował wycofać się z projektu GROMDA. Dziękujemy Mateuszowi za dotychczasową współpracę, pomoc i okazane wsparcie.

GROMDA to projekt, który od początku powstania budzi wielkie emocje. Walki na gołe pięści to temat szeroko komentowany. Tego rodzaju forma rywalizacji ma coraz to większą rzeszę kibiców. Realizowany przez nas projekt od początku budzi kontrowersje, ale i jednocześnie szerokie uznanie fanów i zawodników.