Punchdown opublikował oświadczenie ws. Walusia! Federacja odpiera zarzuty

2021-10-25 15:24
Artur Waluś Walczak
Autor: Instagram/ artur_walus_walczak Artur "Waluś" Walczak

Sprawa Artura „Walusia” Walczaka wywołała niemałą burzę. Strongman biorący udział w galach Punchdown, na których rywalizuje się w walkach na „liście”, został znokautowany i trafił do szpitala. Tam okazało się, że jego stan jest bardzo ciężki i 46-latek walczy o życie. Teraz federacja Punchdown opublikowała oświadczenie, w którym odpiera zarzuty i wyjaśnia, jak przebiegała akcja ratowania życia i zdrowia Walusia.

W pierwszych godzinach po gali Punchdown 5 niewiele osób zdawało sobie sprawę z tego, że z Arturem Walczakiem jest tak źle. Po nokaucie zawodnik został zabrany w bezpieczne miejsce, odzyskał przytomność, jednak później jego stan się pogorszył, więc zdecydowano o przewiezieniu go do szpitala. – Czekamy na informację, co z Walusiem, bo miał poważniejszy problem. Dla bezpieczeństwa pojechał do szpitala. Odcięło go mocniej i czekamy na informacje! Trzymamy kciuki, żeby było wszystko ok. Pierwszy raz ktoś musiał jechać do szpitala. Jest twardy i mam nadzieję, że to nic poważnego – mówił w rozmowie z Super Expressem Jakub „Ptyś” Henke, jeden z szefów Punchdown. Później jednak zaczęły pojawiać się dużo gorsze wieści. Piotr „Bonus BGC” Witczak, prywatnie przyjaciel Walusia, informował, że stan 46-latka jest bardzo ciężki. Oskarżał on także federację o to, że nie zapewniła karetki na miejscu zdarzenia, co zdaniem Bonusa miało wpływ na stan jego przyjaciela.

Kim jest Artur „Waluś” Walczak? Zawodnik Punchdown walczy o życie w szpitalu

Zobacz zdjęcia z gali Punchdown 5

Punchdown publikuje oświadczenie i odpiera zarzuty

Federacja początkowo nie komentowała tych doniesień, chcąc najpierw potwierdzić wszelkie informacje dotyczące Artura Walczaka. Następnie zdecydowano się na wydanie komunikatu, w którym poinformowano jedynie o tym, że służby medyczne zareagowały w sposób prawidłowy i Waluś otrzymał niezbędną pomoc. Nie wspomniano jednak w żaden sposób o tym, w jakim konkretnie stanie znajduje się zawodnik. y.

Piękne słowa mistrza Punchdown, Zalesia do Walusia, który walczy o życie w szpitalu! Ciężko opanować łzy

W poniedziałek po południu, zgodnie z zapowiedzią, federacja Punchdown opublikowała raport medyczny, w którym wykazano, że Artur Walczak został objęty należytą opieką oraz odparto zarzuty Bonusa BGC o tym, jakoby na miejscu gali zabrakło karetki pogotowia. Raport opublikowany przez Punchdown znajdziecie poniżej.

Czy będziesz oglądał galę TOTALbet Punchdown 6?
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE