Zbigniew Boniek, prezes PZPN

Autor: CYFRASPORT Ósme miejsce przypadło w udziale kolejnej osobie związanej z piłką nożną. Jest nią Zbigniew Boniek, obceny prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej. Reklamodawcy wycenili go na 716 tysięcy złotych.

Lech - Żalgiris. Zbigniew Boniek krytykuje kibiców Lecha - OŚWIADCZENIE PREZESA PZPN

2013-08-09 14:44

Transparent "Litewski chamie, klęknij przed polskim panem!" wywieszony przez kibiców Lecha Poznań wywołał skandal. Jego treść nie spodobała się także prezesowi PZPN Zbigniewowi Bońkowi, który napisał oficjalne oświadczenie w tej sprawie.

"Polski Związek Piłki Nożnej pragnie wyrazić głębokie ubolewanie z powodu skandalicznego transparentu, jaki pojawił się na trybunach stadionu w Poznaniu podczas eliminacyjnego meczu Ligi Europy, Lech Poznań – Żalgiris Wilno. Mimo że nasza federacja w żaden sposób nie była związana z organizacją tego spotkania, pragniemy stanowczo potępić treść transparentu oraz działania osób, które stały za przygotowaniem tej bezsensownej i szkodliwej manifestacji.

Polska jest gościnnym krajem, który życzliwie i otwarcie przyjmuje ludzi z całego świata. Także piłkarskich kibiców, co udowodniliśmy podczas Euro 2012. Jest nam szczególnie przykro, że zdarzyło się to na poznańskim obiekcie, tak chwalonym podczas ubiegłorocznych finałów mistrzostw Europy. Wszystkich zainteresowanych, a zwłaszcza kibiców z Litwy, serdecznie przepraszamy za wspomniany incydent.

Zbigniew Boniek, Prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej"

Izabella Łukosmka-Pyżalska dla gwizdek24.pl o transparencie kibiców Lecha: Było mi wstyd, nie wiedziałam, jak to przetłumaczyć delegatowi