Robert Lewandowski

Autor: AP PHOTO Robert Lewandowski

Robert Lewandowski zostanie politykiem po zakończeniu kariery? Wróżą mu wielkie stanowisko

2021-12-27 12:02

Polska piłka wiele straci po zakończeniu kariery przez Roberta Lewandowskiego. Kapitan kadry powoli, malutkimi krokami zbliża się ku odwieszeniu butów na kołek. Co będzie robił po tej niełatwej decyzji? Uli Hoeness, honorowy prezes Bayernu Monachium, widzi snajpera w roli skutecznego polityka. I wróży mu nawet wielkie stanowiska w tej dziedzinie. Czy Lewandowski powinien się go posłuchać?

Dziennikarze "Kickera" uznali Roberta Lewandowskiego za osobowość roku 2021. Polak jest zawodnikiem Bayernu od 2014 roku, wcześniej bronił barw Borussii Dortmund. W klasyfikacji strzelców wszech czasów Bundesligi jest na drugim miejscu z dorobkiem 296 bramek. Więcej ma tylko Gerd Mueller - 365. Ciekawe słowa na jego temat wypowiedział honorowy prezes Bayernu Monachium. Ten widziałby Lewandowskiego w roli... sprawnego polityka!

NIE PRZEGAP! Paulo Sousa uciekając z Polski przeszedł do historii?! Zaskakujące doniesienia dziennikarza z Brazylii

Lewandowski mógłby zostać premierem?

Uli Hoeness uważa, że po zakończeniu kariery piłkarskiej Robert Lewandowski sprawdziłby się w polityce. "Gdyby podążył w tym kierunku, moim zdaniem mógłby zostać nawet premierem" - ocenił honorowy prezes Bayernu Monachium. Jego zdaniem 33-letni napastnik i kapitan reprezentacji Polski potrafi trzeźwo myśleć i nie brakuje mu sprytu. "Ma jasne poglądy na życie. Jest osobą, z którą identyfikują się ludzie na całym świecie" - podkreślił Hoeness na łamach magazynu "Kicker".

Zobacz reakcje po rezygnacji Sousy w galerii poniżej

Niezwykłe pochwały dla Lewandowskiego

Lewandowski odebrał Muellerowi rekord liczby goli w jednym sezonie ligowym - 41, Niemiec miał 40 - oraz w jednym roku kalendarzowym - 43, przy 42 Muellera. "Swoją grą i swoimi bramkami wyznacza nowe standardy. Pamiętam z dzieciństwa, jak jako mały chłopak wzorowałem się na najlepszych napastnikach na świecie. Moim idolem był Gerd Mueller, chciałem tak jak on strzelać gole i rozstrzygać mecze. Teraz takim Gerdem Muellerem jest dla dzieci Robert Lewandowski" - ocenił były trener Polaka w Bayernie Hansi Flick, obecnie selekcjoner niemieckiej drużyny narodowej.

NIE PRZEGAP! Nawałka za Sousę?! Były selekcjoner reprezentacji Polski stawia jeden warunek, będziecie w szoku

W 17 kolejkach obecnego sezonu Bundesligi Polak zdobył 19 goli i prowadzi w klasyfikacji strzelców. Najbliższy mecz Bayern rozegra 7 stycznia z Borussią Moenchengladbach.

Poniżej QUIZ. Kasina Wielka, Ząb czy Żywiec. Skąd pochodzą polskie gwiazdy?

QUIZ. Kasina Wielka, Ząb czy Żywiec. Skąd pochodzą polskie gwiazdy?

Pytanie 1 z 13
Zaczynamy od czegoś bardzo prostego! Skąd pochodzi Kamil Stoch?
Kamil Stoch i świetne wieści
Restauracja Roberta Lewandowskiego będzie sprzedawać Misie Rysie, żeby powstał "Ryśkowy szpital"