Szymon Marciniak

Autor: Cyfra Sport Szymon Marciniak

Kuriozalny atak

Szymon Marciniak broni się po interwencji stowarzyszenia "Nigdy Więcej". Pojawiło się oficjalne oświadczenie

2023-06-02 8:25

Szymon Marciniak spotkał się z absurdalnymi oskarżeniami tuż przed sędziowaniem finału Ligi Mistrzów. Polski arbiter został zaatakowany przez organizację "Nigdy Więcej" za pojawienie się na imprezie Everest, gdzie pojawił się także Sławomir Mentzen. Sprawą zajęła się także UEFA. Oficjalne oświadczenie w sprawie zdecydował się wydać Szymon Marciniak.

Szymon Marciniak zabrał głos w sprawie oświadczenia organizacji "Nigdy Więcej". Antyrasistowska organizacja, która od dawna działa przy UEFA wzięła pod lupę pojawienie się polskiego sędziego na konferencji Everest, na której pojawił się także Sławomir Mentzen. Wydarzenie nie miało charakteru politycznego, ale "Nigdy Więcej" postanowiło dostarczyć informacje na temat politycznych poglądów działacza.

- Jesteśmy zszokowani i zbulwersowani publicznym skojarzeniem Marciniaka z Mentzenem i jego odmianą toksycznej skrajnie prawicowej polityki. Jest to niezgodne z podstawowymi wartościami fair play, takimi jak równość i szacunek. Wzywamy sędziego do przyznania się do błędu. Jeśli tego nie zrobi, uważamy, że UEFA i FIFA powinny wyciągnąć konsekwencje - stwierdził Rafał Pankowski, jeden z założycieli stowarzyszenia.

Czarne chmury nad Szymonem Marciniakiem! Może stracić finał Ligi Mistrzów, UEFA przygląda się już sprawie

Szymon Marciniak zabrał głos po oświadczeniu "Nigdy Więcej"

W mediach momentalnie pojawiły się plotki na temat możliwego odsunięcia Szymona Marciniaka od prowadzenia finału Ligi Mistrzów, który odbędzie się 10 czerwca.

Najlepszy arbiter świata postanowił zabrać głos w tej sprawie i wysłał krótkie oświadczenie, po tym jak UEFA domagała się wyjaśnień w tej sprawie.

- Będąc od wielu lat międzynarodowym sędzią piłkarskim, zawsze na pierwszym miejscu stawiam fair play oraz szacunek do drugiego człowieka i pragnę przekazywać te najwyższe wartości innym. Zawsze odcinam się od przejawów rasizmu i antysemityzmu i braku tolerancji, co pokazuję na meczach, na których sędziuję. Zawsze mówię stop nienawiści i będę propagować, że najważniejsze jest bycie dobrym człowiekiem - wystosował komunikat.

Robert Lewandowski stanie przed ogromną szansą! Reprezentant Polski może okazać się lepszy od Cristiano Ronaldo

QUIZ: Rozpoznasz polskie gwiazdy mundiali?

Pytanie 1 z 12
Zaczynamy od łatwego pytania. Kim jest ten piłkarz?
QUIZ: Rozpoznasz polskie gwiazdy mundiali?